Navigatie toevoegen

Qua vormgeving geldt voor alle menu’s dat er in ieder geval onderscheid gemaakt moet worden in vormgeving van de link wanneer de gebruiker met de muis over de link heen gaat. Daarnaast is het belang dat de vormgeving van het menu en de elementen eromheen ervoor zorgen dat het menu opvalt als een menu. Dit kan bereikt worden door de menuitems in een balk te plaatsen of er knoppen van te maken.

Horizontaal menu

Het horizontale menu wordt meestal bovenaan de pagina geplaatst, maar onder het logo en eventueel kopbeeld omdat het anders weggedrukt wordt.

Verticaal menu

Het verticale menu wordt aan de linkerkant van de pagina geplaatst, links van de content. Wanneer het verticale menu gebruikt wordt om interessante pagina’s weer te geven kan het ook rechts geplaatst worden.

Dropdown menu

Een dropdown menu wordt net als het horizontale menu bovenaan de pagina gepositioneerd.

Tabbladen

Wanneer de tabbladen de secties van een website weergeven dienen ze boven aan de pagina gepositioneerd te worden. Wanneer ze als derde navigatietrap fungeren staan ze net boven de hoofdtekst.

Breadcrumps

De breadcrumps wordt gepositioneerd in de buurt van de paginatitel. Wanneer hij boven de titel staat kan hij het best rechts uitgelijnd worden en wanneer hij onder de titel staat kan hij het best links uitgelijnd worden.

Breadcrumps worden gewoonlijk hetzelfde vormgegeven als links, met als scheidingsteken een groter-dan-teken (>). De complete breadcrumps staat op één regel.

Zoekfunctie

De zoekfunctie is veelal bovenin de pagina gepositioneerd zodat gebruikers die er behoefte aan hebben hem direct kunnen vinden en ziet eruit als een enkel formulierveld met een verzendknop.

Interne banners

De banners zijn meestal aan de rechterzijde van de content gepositioneerd, maar soms ook in de hoofdtekst. Ze laten in één oogopslag zien wat de bezoeker moet gaan doen op of na deze pagina en dienen daarom opvallend te zijn vormgegeven.

Trackback URL for this post:

http://webbl.nl/trackback/122
| Meer