Foutmeldingspagina maken

Het kan voorkomen dat je nog zo’n mooie site hebt, maar de gebruiker probeert net die ene pagina te bereiken die je niet (meer) hebt. Standaard krijgt de gebruiker dan een pagina van de server of de browser te zien, die hem niet verder helpt. Er kan eenvoudig een goede 404-pagina gemaakt worden waarmee de gebruiker op weg geholpen kan worden en zijn zoektocht op je website niet staakt door onderstaande richtlijnen toe te passen.

Tips voor een 404-pagina

Voorkomen is beter dan genezen

  • Controleer of er op de eigen site dode links zijn met bijvoorbeeld www.dead-links.com. Dit zijn dan enkel interne en externe links. Om te controleren of andere sites naar niet bestaande pagina’s bij jou linken kun je als in google of yahoo de term “site:uwsite.nl” invoeren en deze link aan dead-links voeren.
  • Verwijder geen pagina’s. Wanneer dit toch moet, zorg er dan voor dat het adres blijft werken door te verwijzen naar een andere pagina.

Bekijk de 404 pagina statistieken

  • Uit de 404 statistieken blijkt welke pagina’s (of bestanden) het meest niet gevonden worden. Dit kun je aflezen in bijvoorbeeld de “Apache Error Log” (bereikbaar vanuit bijvoorbeeld DirectAdmin). Wanneer geen robots.txt en favicon.ico aanwezig zijn zullen deze waarschijnlijk het meest niet gevonden worden. Door deze bestanden toe te voegen komen deze niet meer voor.

Maak je eigen 404 pagina

  • De standaard 404 pagina van de browser is meer een eindpunt dan iets vanwaar je verder kan. Maak een eigen 404 pagina aan in de stijl van de website. Leg uit wat er gebeurt is (pagina is niet gevonden, wellicht doordat het oude link is of een typefout gemaakt is) en vertel wat ze kunnen doen (neem navigatie en/of sitemap op).

Geef jezelf feedback

  • Maak bijvoorbeeld een php-scriptje aan dat de gekozen url, verwijzer en het ip-adres (om misbruik te voorkomen) in een mailtje verstuurd naar de webmaster. Op deze manier kunnen links gerepareerd worden.

.htaccess

In het .htaccess-bestand (een bestand waarin commando’s voor de webserver staan) kun je voor foutmeldingen andere bestanden toewijzen. Hierdoor kun je gemakkelijk een eigen pagina in bijvoorbeeld het cms inrichten om de gebruiker op te vangen wanneer de pagina niet gevonden is (foutcode 404). Daarnaast kun je foutpagina’s vastleggen wanneer geen toegang verleent wordt (403) en wanneer er een serverfout voordoet (500). De code om dit vast te leggen is:

ErrorDocument 403 /geentoegang.html
ErrorDocument 404 /nietgevonden.html
ErrorDocument 500 /servererror.html

Het .htaccess-bestand staat in de hoofdmap van de website en de paden naar de pagina’s zijn relatief vanaf het hoofddomein.

Trackback URL for this post:

http://webbl.nl/trackback/125
| Meer