Website testen

Nadat een website gebouwd is, en voor hij online zou mogen, moet deze getest worden op volledigheid, bugs, accessibility en usability.

De volledigheid wordt getest aan de hand van de vereisten en de content. Staat alle content op de website? Is alle benodigde verborgen content (alt’s, titels, meta tags) toegevoegd? En alle pagina’s? Daarnaast wordt de lijst van vereisten doorgelopen of alle vereisten zijn verwerkt.

Op bugs wordt getest door de diverse taken op de website uit te voeren. Allereerst worden de algemene taken getest met de belangrijkste browsers op de belangrijkste besturingssystemen. Daarnaast wordt gekeken hoe de website reageert op diverse resoluties. Als laatste wordt de foutafhandeling nagekeken om te kijken of gebruikers niet in het ongewisse gelaten worden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste platforms, browsers en resoluties waarop gecontroleerd moet worden. Voor heel specifieke doelgroepen zouden de vereisten verschillend kunnen zijn, maar op moment van schrijven zijn dit de meest gangbare.

De website moet leesbaar en werkbaar zijn met:

  • Belangrijkste besturingssystemen: Microsoft Windows en Apple Mac OS X
  • Belangrijkste webbrowsers: Internet Explorer 6 en 7 en 8, Firefox 3 en Safari 3.2
  • Belangrijkste schermresoluties: 1024x768 en 1280x1024

De vereisten voor accessibility kunnen diverse niveaus hebben. Het W3C heeft drie niveaus gedefinieerd (web content accessibility guidelines prioriteit 1, 2, 3). In Nederland is de stichting Waarmerk Drempelvrij.nl die een aantal testmethodes levert om de accessibility te testen voor een website. Het is aanbevolen (ook door de overheid) om in ieder geval de 16 prioriteit 1 vereisten door te voeren, zowel voor de accessibility, usability en seo. Stichting Waarmerk drempelvrij.nl geeft duidelijk uitleg over de toepassing van de punten.

Usability staat de laatste tijd steeds vaker in de spotlight. Concurrentie online wordt steeds sterker en steeds meer mensen kunnen gebruik maken van internet. Er zijn diverse richtlijnen om de usability zo goed mogelijk te maken, daarnaast kunnen testen uitgevoerd worden om te controleren of de gebruiker er mee om kan gaan zoals gepland. Een usabilitytest kan zo eenvoudig zijn als een 5 minuten durende sessie met een familielid of compleet met eyetracking in een usabilitylab.

Trackback URL for this post:

http://webbl.nl/trackback/25
| Meer